Helpen omega3vetzuren herstellen?

Sporters concentreren zich vaak op het eten van voldoende koolhydraten en eiwitten. Doch vetten zijn, naast een energiebron voor duursporters, onmisbaar bij het transport van vetoplosbare vitamines, essentiële vetzuren en bepaalde hormonen.

Uit recente studies – waar men naging welke rol voeding speelt bij een goed herstel na het sporten – bleken bepaalde vetzuren ook van belang te zijn.

gerookte makreelZo bleek de opname van eiwit door de spiercellen – na inspanning – te verbeteren wanneer er vette vis werd gegeten. De trainingsadaptatie van de spier verbeterde hierdoor, en de spiercellen namen in volume toe. Dit kwam omdat deze vetzuren ontstekingsremmend werken en pijn kunnen verminderen. Iets wat na een zware inspanning wel eens een meerwaarde kan zijn.

Visvetten zouden dus nuttig zijn als onderdeel van een uitgebalanceerde herstelvoeding bij sporters die meerdere wedstrijden vlak achter elkaar hebben, of veel trainingen kort op elkaar willen uitvoeren.

Vette vis eten na de krachttraining (vooral excentrische krachttraining) of een zware trainings- of wedstrijddag is dus een goed idee.

Vette vis is rijk aan omega-3  vetzuren. Hiertoe behoren het essentiële vetzuur α-linoleenzuur (LNA) en de semi-essentiële vetzuren docosahexaëenzuur (DHA) en eicosapentaëenzuur (EPA).

α-linoleenzuur komt voornamelijk voor in plantaardige voedingsmiddelen, EPA en gerookte zalmDHA worden de visvetten genoemd omdat ze vooral in vis en schaal- en schelpdieren aanwezig zijn. Daar de omzetting van LNA in EPA en DHA beperkt is moeten ze ook via de voeding worden ingenomen om aan de behoefte te voldoen. Dit kan door 1 maal per week vette vis te eten.

Wens je een analyse van jouw voedingspatroon om na te gaan of je voldoende omega3vetzuren inneemt ? Vraag het dan nu gratis aan.

walnoten [contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Telefoonnummer’ type=’Telefoonnummer’ required=’1’/][contact-field label=’Ja%26#x002c; ik wil weten of mijn voeding voldoende omega3vetzuren aanbrengt’ type=’checkbox’ required=’1’/][/contact-form]