Sporters kunnen bij ons terecht voor


Analyse
 • Beoordeling van de voedingsgewoonten :
  • berekening van de dagelijkse voedingsstoffeninname,
  • nagaan of vitamine/mineralensupplementen nodig zijn,
  • opsporen van eetstoornissen.
 • Voor een gewichtsanalyse (kan men nog afvallen ?) :
  • vetpercentage bepalen (d.m.v. huidplooimeting methode Durnin & Wommersley of ISAK protocol),
  • bepalen van de energiebehoefte.
 • Follow-up van jonge sporters tijdens groeispurt.
 • Antropometrische follow-up (ISAK protocol)
Advies
 • Een persoonlijk antwoord op alle vragen rond voeding en training, wedstrijdvoorbereiding, recuperatie, productinformatie, vegetarische sportvoeding, sport/fysieke activiteit en kanker.
 • Praktische sportspecifieke voedingsadviezen aangepast aan jouw persoonlijke noden en doelstellingen (om een betere uithouding en een goede recuperatie te verkrijgen).
 • Drinkadvies (wat, wanneer, hoeveel en hoe drinken ?).
 • Menuvariaties, snel-klaar recepten, menuplanning voor stages en oefenkampen.
 • Cateringadvies bij stages, sportevents, trekkings, fietsvakanties,…
 • Individuele adviezen om maagdarmproblemen tijdens inspanning te voorkomen.
 • Neutrale informatie over voedingssupplementen (wat kan je best wel of niet gebruiken en waarom).
Begeleiding
 • Wedstrijdbegeleiding (marathon, triatlon, wielerwedstrijd, bodybuildingwedstrijd, judotornooi, voetbalmatch, tennistornooi, …) zoals jij het wil : individueel, in overleg met de trainer of het begeleidingsteam.
 • Voedingsbegeleiding bij mensen met diabetes tijdens trainingsperiode en wedstrijden naar topprestaties zonder metabole ontregeling.
 • Aangepaste voeding tijdens revalidatie (om de revalidatie maximaal te ondersteunen en snel te kunnen hervatten).
 • Preventie van overgewicht tijdens periodes van inactiviteit.
 • Voor gewichtscontrole en onder begeleiding afvallen (= verlies van vetmassa ; geen spiermassa).
Vaardigheden ontwikkelen
 • Winkeltraining : wat koop ik best ?
 • Kookworkshops : hoe maak ik snel een aangepast menu ?

[Meer…]

Hoe je ideale gewicht bereiken?

Je ideale gewicht is niet ‘zo dun mogelijk’. Het is een gewicht waarbij je goed presteert, jij je goed in je vel voelt en niet ziek wordt of geblesseerd raakt. Dat gewicht kan je zonder veel moeite behouden want je wilt toch niet voor de rest van je leven obsessief met elke maaltijd bezig zijn? … Continue reading Hoe je ideale gewicht bereiken?

Ook een G-sporter heeft recht op een voeding op maat

Onderzoeksresultaten brachten aan het licht dat de voeding van onze G-sporters verre van aangepast is aan hun sportbeoefening. Dat is niet alleen jammer voor deze dames en heren omdat ze dan meer kans maken op blessures en overtraining, maar vooral ook omdat ze daardoor minder presteren en dus minder eer kunnen halen van al hun … Continue reading Ook een G-sporter heeft recht op een voeding op maat

Hoe voorbereiden op het onbekende?

Deelnemers aan een OCR of obstacle run maar ook deze van CrossFit Games weten vooraf niet wat ze zullen voorgeschoteld krijgen. En toch moet je er staan en presteren. Hoe ga jij je dan voorbereiden ? Wat eet je vooraf en wat neem je mee (als dat uberhaupt al lukt) ? Door de band zijn … Continue reading Hoe voorbereiden op het onbekende?

Waarom is een gezond beendergestel belangrijk ?

Bot is een metabool actief weefsel want elke dag wordt oud bot afgebroken (botresorptie) en nieuw bot aangemaakt (botvorming). Tijdens de adolescentie wordt de grootste hoeveelheid bot aangemaakt en de maximale botmassa (Peak Bone Mass (PBM)) bereikt. Bewegen wordt geassocieerd met een goede botgezondheid, omdat een belasting op het bot een signaal geeft om nieuw … Continue reading Waarom is een gezond beendergestel belangrijk ?

Let op dat je het niet te warm krijgt !

Zomeravonden zijn zalig bij mediterrane temperaturen en ook terrasjes in de schaduw, maar sporten in de zon en/of bij 30°C en meer is niet zo aan te bevelen. Fysiek fitte, geacclimatiseerde, goed gehydrateerde mensen verdragen beter de warmte dan ouderen en kinderen die meer gevoelig zijn voor oververhitting. Hun lichaam heeft het moeilijk om de … Continue reading Let op dat je het niet te warm krijgt !

Ook een gevoelige maag en/of darmen ?

Lopers worden het meest geplaagd met maag/darm ongemakken, maar ook duursporters die extreem lang actief zijn ervaren vaak het falen van hun spijsvertering. Men zegt wel eens dat meer bewegen goed is om constipatie te verhelpen maar mensen met gevoelige darmen verdragen slecht trillingen die ontstaan tijdens het lopen. Vooral als ze langer dan 30 km … Continue reading Ook een gevoelige maag en/of darmen ?

Voedingssupplementen ?! Waarom zou ik ?

“Voeding levert meestal een kleine, maar potentieel waardevolle bijdrage aan succesvolle prestaties bij topsporters, en voedingssupplementen kunnen daarbij een kleine bijdrage leveren” stelt een recent statement van het IOC over voedingssupplementen. Niettemin is supplementengebruik wijdverspreid op alle niveaus in de sport (blijkt ook uit Nederlands onderzoek). Producten worden aangeprezen als supplementen om tekorten van micro- en … Continue reading Voedingssupplementen ?! Waarom zou ik ?

Jouw darmflora beïnvloedt je prestatie!

De bacteriën die in onze darmen leven (ook wel darmflora of microbiota genoemd), gebruiken de voedingsvezels die de verteringsenzymen van de mens niet kunnen verwerken als voedingsbron. Bij dit proces produceren zij boterzuur, azijnzuur en propionzuur welke bouwstof of brandstof voor de darmcellen zijn. Zo is boterzuur of butyraat een essentieel vetzuur voor het darmepitheel … Continue reading Jouw darmflora beïnvloedt je prestatie!

Hoe gevoelig ben jij voor cafeïne?

De ene voelt zich niet meer lekker na 3 kopjes expresso en de andere kan bij wijze van spreken nog een kan koffie drinken voor die gaat slapen. Hoe komt dat ? De gevoeligheid voor cafeïne zou individueel verschillend zijn. Sommigen hebben er altijd last van (hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagdheid, maagklachten, hoge bloeddruk). Anderen alleen bij … Continue reading Hoe gevoelig ben jij voor cafeïne?

Maak jij gebruik van probiotica?

Andere eetgewoonten en langdurig zware stress kunnen de darmflora of microbioom verstoren, met gunstige of schadelijke gevolgen. Denk maar aan verre reizen, ploegenarbeid of een relatiebreuk. Ook een langdurige eiwitsuppletie kan een negatieve invloed hebben op het darmmicrobioom. Evenals een overmaat aan fructose die een negatief impact heeft. Anderzijds zijn er voedingssupplementen – probiotica genaamd … Continue reading Maak jij gebruik van probiotica?