Eind van de winter, begin van de lente hebben mensen vaak een heel lage vitamine D-spiegel. Dat is meestal ook de periode dat ze ziek worden.
Vitamine D (cholecalciferol of D3) is een vetoplosbaar vitamine dat we uit onze voeding halen en door de huid wordt geproduceerd onder invloed van de UV-B stralen uit zonlicht. Hier is dat tijdens de wintermaanden quasi onmogelijk omdat de UV-B stralen ons dan niet bereiken. Bijgevolg lopen we in deze periode tekorten op als onze voeding onvoldoende vitamine D aanbrengt. Van nature komt vitamine D uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen. Doch het vitamine D-gehalte is meestal zeer laag. Vette vissoorten zijn de uitzondering en bevatten meer vitamine D (denk aan de levertraan van weleer). Tevens wordt vitamine D in de EU toegevoegd aan bereidingsvetten.
Functie vitamine D
De belangrijkste functie van vitamine D is de absorptie van calcium in het lichaam. Zonder vitamine D kan het lichaam geen calcium opnemen.
Vitamine D draagt ook bij aan een goede spierfunctie (spierkracht en herstel na inspanning) en speelt een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals de immuniteit en het voorkomen van kanker en diabetes.
Vitamine D tekort
Een vitamine D tekort lijdt veelal tot indirecte verschijnselen, zoals verminderde spierkracht, minder goed herstellen na inspanning of ziek worden. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine D, terwijl ze zich hier niet bewust van zijn. Een vitamine D-tekort treft men vaak aan bij personen met een donkere huidskleur (bijvoorbeeld mensen afkomstig uit Turkije, Marokko, …), bij mensen die onvoldoende buiten komen, bij vrouwen die een sluier dragen, zwanger zijn of borstvoeding geven en bij ouderen. Sporters zijn ook een risicogroep; voornamelijk zij die vooral binnen trainen.
Uit studies blijkt dat door het gebruik van zonnecrème de vitamine D spiegel in het bloed drastisch daalt. Zo blokkeert een zonnebeschermingsfactor van 15 reeds 99 % van de vitamine D aanmaak.
Aanbeveling
De Hoge Gezondheidsraad adviseert voor baby’s en kinderen een dagelijkse suppletie van 10 microgram. Voor ouderen vanaf 70 jaar adviseert men een suppletie van 15 microgram per dag. Tijdens de zwangerschap mag het zelfs 20 microgram zijn.
Duidelijk is in ieder geval dat dagelijks 10 tot 20 microgram extra vitamine D geen schadelijke effecten veroorzaakt.
Hoe jouw vitamine D-spiegel bewaken ?
- Gebruik een voeding die voldoende vitamine D aanbrengt.
- Kom dagelijks minstens 20 minuten buiten met handen en het gezicht onbedekt (niet ingesmeerd met zonnecrème) bij voorkeur als de zon schijnt. Smeer je nadien wel in met zonnecrème als je van plan bent om verder in de zon te verblijven (ter bescherming van huidkanker).
- Ga voor de winter na hoe het gesteld is met jouw vitamine D-spiegel (25-OH-vitamine D). Op basis van de bloedanalyse zal de (sport)arts besluiten of er een screening nodig is van de vitamine D-intake door een sportdiëtist en of er een normaal of een hogere vitamine D-supplement nodig is tijdens de winter.
- Gebruik als sporter tijdens de winterperiode een vitamine D-supplement (10-20 microgram per dag).
- Ga op zonnestage als daar tijd en budget voor zijn.
[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Telefoon’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Ja ik wil een afspraak voor een gratis screening van mijn vitamine D-intake via de voeding.’ type=’checkbox’/][/contact-form]
1 thought on “Vitamine D voor meer spierkracht”
Comments are closed.