Wat zijn jouw ideale maten voor succes ?

Wielrenners, judoka’s, jockey’s, marathonlopers, … allemaal denken ze dat hun dunste kopie het beste zal presteren. Maar is dat wel zo ?
Want een geraamte met wat vel over zal geen topprestaties neerzetten op regelmatige basis.

Spiermassa in combinatie met een goede motor en flink wat uithoudingsvermogen die beschikt over voldoende brandstof is daar voor nodig. De vetvrije massa index (VVMI) is dan een veel betere indicator dan het vetpercentage, want die geeft aan of je wel voldoende spiermassa hebt om langdurig op hoog niveau te presteren.

Zich vastpinnen op een bepaald gewicht of vetpercentage zal niet leiden tot overwinningen. Het zijn hooguit indicatoren van hoe het met iemand gesteld is. Maar weet dat op die metingen ook wel een foutenmarge zit. En dat er diverse methodes en formules bestaan die je niet met mekaar kunt vergelijken. Dus laat je stemming er niet door be├»nvloeden als het gemeten cijfer niet het gewenste cijfer is. En ga vooral niet vergelijken met concullega’s. De zo genaamde ‘Fat talk’ is totaal uit den boze. Het zorgt er alleen maar voor dat sporters zich slecht voelen en aan zichzelf gaan twijfelen. Noem het psychologische intimidatie die vaak leidt tot eetstoornissen.

Hooguit gebruik je antropometrische metingen (huidplooien, gewicht, omtrekken) om te monitoren.

Zo is het veel beter om je gewicht en huidplooienwaarden op momenten dat je topprestaties neerzetten, jij je goed in je vel voelt en niet ziek of geblesseerd bent te gebruiken als referentie. Dat zijn dan de na te streven waarden om goed te presteren en niet anders om.

Wil jij je graag tijdens een seizoen antropometrisch laten opvolgen en daardoor zicht krijgen op wat jouw ideale parameters voor succes zijn ? Vraag het dan nu aan.

[contact-form to=’ria.vanderstraeten@sportsnutritionconsultancy.be’ subject=’Ik wil weten wat mijn ideale maten voor succes zijn’][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Telefoonnummer’ type=’text’/][/contact-form]