Tips om de feestdagen te overleven

Lekker eten zonder bij te komen?

Gezond en licht koken voor een feest heeft in de eerste plaats te maken met gezond verstand en zuinig omspringen met hoeveelheden. Als je zelf achter het fornuis staat lukt dat nog, maar wat als men op uitnodiging ergens de benen onder tafel mag steken ?

Dan komen we vaak voor grote uitdagingen te staan…

Onderstaande tips helpen voorkomen dat men aan het feest een kater overhoudt als er de volgende ochtend op de weegschaal wordt gestaan.

Ga je bij familie dan vraag je bij de uitnodiging even terloops of men weet dat veel vet eten voor jou niet zo best is. Wat je niet mag vergeten is dat je de gastvrouw een kleine attentie geeft als blijkt dat er met je wensen werd rekening gehouden.

Aperitiefklinken
Eet en drink met mate, maar geniet tijdens de feestdagen! Hanteer de volgende regel: voor elk glas wijn dat je drinkt, drinkt je twee glazen water.
Kies voor calorie-armere dranken zoals een droge sherry, een droge wijn, champagne sec, tomatensap of een parelend glaasje mineraal water als aperitief.
Een goede truc om niet teveel alcohol te drinken: bied jezelf aan om Bob te zijn. Dan kunt u zonder dat iemand het u kwalijk neemt zeggen: “Nee, dank u, ik ben Bob, daarom drink ik geen alcohol”.

Voorgerecht
Indien u het feest zelf organiseert kan u ervoor kiezen om een magere soep te maken. Een gemengde salade met vetarme dressing kan ook lekker zijn en remt de eetlust af.

Hoofdgerecht
Een aardappel in de schil, puree, pasta, rijst of ovengebakken polentakoekjes zijn ook lekker en brengen veel minder energie aan dan frieten of kroketten.

Dessertmerengue
Een overvloedige maaltijd afsluiten met kaas, doet de weegschaal de verkeerde kant op gaan. Gezien kaas de calorieënteller hopeloos de hoogte injaagt. Sorbet of vers fruit zijn betere keuzes.
En als afsluiter mag de mokka zeker niet ontbreken; de erbij horende chocolaatjes, pralines of petits fours zullen door uw tafelgenoten met dank aanvaard worden.

Andere tips

  • Knoop een gesprek aan met uw tafelgenoten. Want wie praat, heeft minder tijd om te eten. Of vraag aan de gastvrouw of gastheer of die wat hulp kan gebruiken.
  • Eet mindful en geniet van elke hap die u binnen krijgt. Stop wanneer u voldaan bent.
  • Ga brood niet besmeren met een dikke laag (kruiden)boter.
  • Eet gedurende de dag en de dag erna lichte maaltijden. Kies voor magere zuivel, fruit, magere soep en volkoren brood.
  • Maak tijdens uw vrije dagen ook tijd om eens extra te bewegen, een flinke wandeling doet wonderen.
  • Vertrek niet met een lege maag naar het feestje. Zo vermijd je dat je jou ongecontroleerd op de aperitiefhapjes of het buffet stort wegens grote honger.