Zit jouw gewichtsklasse als gegoten?

In een aantal sporten wordt met gewichtsklassen gewerkt. Taekwondo, judo, jiujitsu, boksen, gewichtheffen en roeien zijn daar voorbeelden van. Maar ook jockeys, bobsleeërs, … moeten met een streefgewicht rekening houden.

Een sporter zal er steeds voor moeten zorgen dat z’n gewicht binnen de gewichtsklasse blijft. Als hij/zij voor een wedstrijd toch te zwaar is, zullen flink wat inspanning moeten gedaan worden om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd.

Om op een veilige en succesvol manier het gewenste gewicht te bekomen en een optimale prestatie neer te zetten, niet overtraind of geblesseerd te geraken is het belangrijk een aantal zaken goed in de gaten te houden.appelen & peren

  • Een gemotiveerde gewichtsklassensporter is zich bewust van de voordelen van veilig het juiste gewicht te behalen. De rust van op tijd het juiste gewicht te hebben en de mogelijkheid om zich dan volledig te concentreren op de komende wedstrijd dragen bij aan betere prestaties.

Voldoende tijd inplannen (in de voorbereidingsperiode) om tijdig het gewenste gewicht te hebben, gekoppeld aan een gewichtsmonitoring op vooraf vastgestelde tijden in combinatie met afspraken over de te behalen doelen (voedingspatroon, gewicht, lichaamssamenstelling, hydratiestatus) in de wedstrijdvoorbereidingsfase en afspraken over wat te doen indien doelen niet worden gehaald, dragen daar allemaal toe bij.

  • Een optimale gewichtsvermindering is 0,5-1 kg per week. Uit onderzoek blijkt dat hiermee het verliezen van spiermassa (kracht) tot een minimum beperkt wordt.

Gewichtsreductie moet steeds een tijdelijke maatregel zijn en mag geen vast onderdeel van wedstrijdvoorbereiding worden.

  • Streef ernaar om minimaal 1 week voor een belangrijke wedstrijd op gewicht te zijn. Dit komt de prestatie ten goede.

Indien men 1 week vooraf niet op gewicht is, streef dan naar een maximum gewichtsverlies van 1,5 % van het gewicht in vocht tijdens de laatste dagen voor de wedstrijd. Dan moet wel  een door de sportdiëtist opgesteld plan gevolgd worden om vocht en koolhydraten zo optimaal mogelijk aan te vullen na de weging en tussen wedstrijden. 

De post-inweegstrategie wordt afgestemd met de sporter en de coach om rekening te houden met de geldende rituelen. Ook hierbij moet het hersteladvies door de coach gedragen zijn om te slagen. De te volgen strategie is afhankelijk van het inweegmoment en de tijd tussen de inweeg en de wedstrijd.

  • Streef buiten de wedstrijdperiodes naar een lichaamsgewicht van maximaal 5 % boven het wedstrijdgewicht. Neem het wedstrijdgewicht als uitgangspunt en houd daarbij rekening met het huidige gewicht.

Gebruik  de zomer (judo) en winter (roeien) en andere rustperiodes om juist dichter naar het wedstrijdgewicht toe te komen.

Aandachtspunten

  • Uit medisch oogpunt mogen opgroeiende jongeren niet afvallen ten behoeve van gewichtsklassen. Het is aange­toond dat dan een tijdelijke groeivertraging kan ontstaan van wel 5 cm. Ook moet worden opgelet dat opgroeiende sporters altijd voldoende eten, ook al trainen ze niet. Een constante strijd met het gewicht geeft een verhoogde kans op bles­sures en psychologische druk.
  • Het streven is om talenten (12-18 jaar) niet meer dan 3 % boven hun wedstrijdgewicht te hebben ; het liefst erop of iets eronder.
  • Talenten kunnen uit een gewichtsklasse groeien (binnen een seizoen). Aan het begin van het seizoen moeten jonge talenten in een gewichtsklasse worden geplaatst waarbij ruimte is om de normale groeilijn door te zetten. Dit voorkomt dat deze sporters aan het einde veel af moeten vallen of dat ze niet meer kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Een groeidiagram kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in de groeilijn van talenten.

Jij wil ook een gewicht dat nauw aansluit bij je gewichtsklasse zodat je meer kan focussen op het ontwikkelen van kracht en meer kan inzetten op het verfijnen van je techniek in plaats van tijd te verspillen met het bereiken van het juiste wedstrijdgewicht en te moeten stressen ?
Maak dan een afspraak om na te gaan hoe we dit voor jou kunnen realiseren.
[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][/contact-form]