Ria Vanderstraeten

In categorie: Energie, Gewicht, Spieren

Eet jij wel voldoende?

Blessureprijs

Wielrenners, triatleten, sprinters, zwemmers, judoka’s, jockey’s, gymnasten, marathon- en ultralopers, … allemaal denken ze dat hun dunste kopie het beste zal presteren. Maar is dat wel zo ? Moet je daar geen blessureprijs voor betalen?

Goed presteren dat doe je met spieren in combinatie met een goede motor en flink wat uithoudingsvermogen en uiteraard een volgetankte brandstoftank.

LEA

Wie over onvoldoende energie beschikt zal tijdens de inspanning zijn spiermassa gebruiken als reservebrandstof; wat op termijn ten koste van je prestatie gaat.

We zien trouwens steeds meer sporters op de consultatie verschijnen met een chronisch tekort aan energie (Low Energy Availability of LEA heet dat) dat zich uit in overbelasting, ontstekingen, stressfracturen, regelmatig ziek worden, gestoorde menstruatiecyclus en gedaalde fertiliteit. 

Wie sport moet de juiste en voldoende brandstof innemen op het juiste moment- dit wordt ook wel functioneel eten genoemd – en zal daardoor geen gewichtsproblemen krijgen.

Foutenmarge… 

De vetvrije massa index (VVMI) is een veel betere indicator dan het vetpercentage, want die geeft aan of je wel voldoende spiermassa hebt om langdurig op hoog niveau te presteren. Tegenwoordig spreken ze zelfs over een minimum hoeveelheid vetmassa (VMI) die je nodig hebt om nog goed te functioneren.

Zich vastpinnen op een bepaald gewicht of vetpercentage zal niet leiden tot overwinningen. Het zijn hooguit indicatoren van hoe het met iemand gesteld is.

Maar weet dat op metingen ook wel een foutenmarge zit. En dat er diverse methodes en formules bestaan die je niet met mekaar kunt vergelijken. Dus laat je stemming er niet door beïnvloeden als het gemeten cijfer niet het gewenste cijfer is.

En ga vooral niet vergelijken met concullega’s. De zo genaamde ‘Fat talk’ is totaal uit den boze. Het zorgt er alleen maar voor dat sporters zich slecht voelen en aan zichzelf gaan twijfelen. Noem het psychologische intimidatie die vaak leidt tot eetstoornissen.

Antropometrie

Hooguit gebruik je antropometrische metingen (huidplooien, gewicht, omtrekken) om te monitoren.

Zo is het veel beter om je gewicht en huidplooienwaarden op het moment dat je topprestaties neerzet, jij je goed in je vel voelt en niet ziek of geblesseerd bent, te gebruiken als referentie. Dat zijn dan de na te streven waarden om goed te presteren en niet anders om.

Wil jij je graag antropometrisch laten opvolgen en daardoor zicht krijgen op wat jouw ideale parameters voor succes zijn, neem dan contact op!


Gratis: Checklist sportbrunch

Een goede sportbrunch maakt dat je beter presteert en actiever en langer kan sporten. Ook heb je hierdoor minder kans op spierletsels en blijf je op gewicht zonder spiermassa te verliezen. 

Download deze praktische checklist nu direct gratis.

Gratis: Topresultaten Door De Juiste Voeding


Ook interessant:

Laat een reactie achter:

  • Martha schreef:

    Dit is een heel interessant artikel

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >